Sallama Çay Poşetinde Kanser Tehlikesi

Hayatımızın her alanı gibi mutfağımıza da giren plastik poşetlerin ve saklama kaplarının, sağlığımızı tehdit edebilecek kanserojen maddeler içerdiği uzun süredir biliniyor. Plastik kaplarda bulunan  BPA (bisphenol-A) ve BPS (bisphenol-S) kimyasal maddeler, moleküler yapılarının vücut hormonlarına benzerlik göstermesi nedeniyle,  normal hormon fonksiyonlarını sekteye uğratabilme özelliğine sahiptirler. Bu nedenle bu maddeleri içeren plastik biberon ve yiyecek saklama kaplarının ısıya maruz bırakılarak kullanılmaması gerekmektedir.

Mutfağınızdaki tüm plastik kapları çöpe yolladığınızı düşünerek kendinizi rahat hissediyorsanız….size kötü bir haberim var. Fincanınıza salladığınız o çeşit çeşit antioksidan maddeler içeren doğal bitki çaylarının poşetleri  ‘epichlorohydrin‘ adı verilen kanserojen maddeler içeriyor. Çay poşetlerinin yanısıra, bu madde kahve filtrelerinde, su arıtma filtrelerinde ve sosis yapımında da yaygın olarak kullanılıyor.

Epichlorohydrin maddesi, suyla temas haline geçtiğinde ‘3-MCPD’ maddesine dönüşüyor. Bu maddenin, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kansere, kısırlık ve bağışıklık sistemi bozukluklarına yol açtığı görüldü.

Görünen o ki, kapıdan kovduğumuz plastiler bacadan içeri giriyor. Fincanınıza çay poşetini sallamadan önce iki kere düşünün. Daha da iyisi, çaydanlıkta çay demleyin🙂

Leave a comment

Filed under diğer, yapay katkı maddeleri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s