Keskin Sirke Göbeğe Zarar!

Sirkenin sağlığa faydaları en eski kültürlerden beri bilinir. Yapılan son araştırmalar da, sirkenin kilo verimi üzerindeki pozitif etkilerini ortaya koyuyor.
Medscape Journal of Medicine” yayın dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre, sirke tüketimi “iştah kontrolü” ve “kan şekerinin kontrolü” üzerinde oldukça etkili. Diğer araştırma sonuçları da, sirkenin vücuttaki yağ birikiminin önüne geçerek, kilo verimine yardımcı olduğunu gösteriyor. Bunun ana mekanizması, sirkenin insülin salgılanmasını kontrol altına alması. İnsülin hormonu, direk olarak vücutta yağ oluşumuna neden olduğundan dolayı, ne kadar az insülin salgılanırsa, o kadar az yağ deposu oluşur.
Sonuçları “European Journal of Clinical Nutrition” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, 12 sağlıklı kişiye değişen oranlarda sirkeli ekmek yedirildi. Kontrol grubuna ise hiç sirke verilmedi. Deney sonucunda, sirkeli ekmek yiyen kişilerin kendilerini daha az aç hissettikleri ve iştahlarının kontrol alına alındığı görüldü. Bu etki, verilen sirkenin miktarına göre artış gösterdi.
Varılacak sonuç: Salatalarınıza cömert miktarda sirke koyun. Eğer bundan hoşlanmıyorsanız, içme suyunuzun içine biraz sirke ilave edin. Bu daha da kötü bir alternatif ama…aklıma başka bir şey gelmedi.🙂
Sirke, şeker hastalığı olan kişiler için çok faydalı bir çözüm olabilir.
2.tip şeker hastalığı olan ya da pre-diyabetik olan kişiler için sirke ciddi bir çözüm olabilir. “Diabetes Care” dergisinde yayımlanan bir araştırma sonuçları da bunun destekliyor. Bu deneyde, 2.tip şeker hastalığı tanısı konulmuş ancak henüz insülin terapisi almayan 11 kişiye 3 gün boyunca her gece 2 yemek kaşığı elma sirkesi verildi. Bu kişilerin kan şekerinin ertesi sabah belirgin bir şekilde düşük seyrettiği görüldü. Denemeye değer.
Şeker hastası olmasanız bile, sirke tüketimi sayesinde kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Böylelikle, ilk bulduğunuz karbonhidrata saldırma dürtüsünden de kurtulmuş olursunuz.
Sirkenin faydaları, kan şekerini kontrol etmesiyle de bitmiyor. Sirkenin kötü kolesterol denen “LDL kolesterolü” ve kandaki yağ olan “trigliserid” seviyesini düşürdüğü, yapılan araştırmalarla da tespit edildi. Sirkenin ana maddesi olan “asetik asit” in karaciğerdeki yağ depolarını azaltması ve de yağ oluşumunu önlemesi buna neden olarak gösteriliyor.
Zayıflamak isteyenlere, iştahını kontrol altına almak isteyenlere önerim: Her gün, sabah aç karnına içine birkaç damla limon suyu sıkılmış su için. Daha da iyisi, yemeklerden önce de bunu yapın. Salatalarınıza sirke koyun. Limon ya da sirke farketmez, limonun daha hoş bir tecrübe olacağını tahmin ediyorum.🙂

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler, obezite, şeker hastalığı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s