Enzim ve Kilo Dengesi

Kalıcı kilo kaybı tek bir yolla gelir. Vücudu tümden iyileştirerek. Vücut 2 nedenden dolayı gereğinden fazla yağ depolar. Beslenme bozukluğundan, ya da kronik stres altındayken. Genellikle bu ikisi birarada gelir. Dolayısıyla, uzun vadede başarılı olacak kilo kaybının, bu iki unsuru bertaraf edebilecek nitelikte olması gerekir. Enzimler işte bu noktada önem kazanıyor.

Enzim nedir?
Enzimler, compleks protein molekülleridir. Vücutta her an gerçekleşen sayısız biyokimyasal reaksiyonun vazgeçilmez parçalarıdırlar. Vitamin ve minerallerin vücut tarafından kullanılması, hormonların kontrol altına alınması, bağışıklık sisteminin işleyişi, sindirim sisteminin düzenli işleyişi, vücudun toksik maddelerden arındırılması enzimler sayesinde gerçekleşir. Enzimler olmaksızın, 2-3 saatte gerçekleşen sindirim işlemi yaklaşık 10 gün sürerdi! En basit işlemler olarak düşündüğümüz nefes almak ve konuşmak bile, enzim molekülleri sayesinde gerçekleşir.
Vücutta enzim eksikliği; kalp hastalığı, eklem rahatsızlıkları, sindirim hastalıkları, uykusuzluk, kronik yorgunluk, obezite başta olmak üzere sayısız hasara yol açar.
Vücuttaki enzim dengesi bozulduğunda, ya da pankreas yeterli miktarda enzim üretemediğinde, alınan besinler vücut tarafından yeterince kullanılamaz. Düşünün ki, ciddi anlamda vitamin ya da mineral eksikliğiniz var, ancak yetersiz enzim kaynaklarınız yüzünden ne kadar çok besin tüketseniz bile, eksiklik giderilemiyor. Üstelik, aldığınız her kalori direk yağa çevrilerek depolara gönderiliyor. Bu arada iştah mekanizması da sürekli açık duruyor, çünkü vücut ısrarla ihtiyacı olan vitamin-mineralleri talep ediyor.
Vücudumuz, ihtiyacı olan enzimleri kendisi üretebilmesine rağmen, dengesiz beslenme ve stres nedeniyle bu işlem sekteye uğrayabilir. Bu nedenle, enzim açısından zengin besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir. Ancak, besinlerdeki enzimlerin ısıya maruz kaldıklarında fonksiyonlarını yitirdiklerini hatırlatmakta fayda var. 65 °C kuru ısıda (fırında) ve 48 °C nemli ısıda (suda) pişen besinlerdeki enzim yok olur. Bu nedenle, enzim içeren besinlerin çiğ olarak tüketilmesi gerekir.
Yüksek enzim içeren besinler nelerdir?
  • Ananas
  • Avokado
  • Kiwi, mango, papaya
  • Muz
  • Hurma
  • Üzüm
  • Sızma zeytinyağı
  • Fermente edilmiş besinler (yoğurt, kefir)
  • Filizlendirilmiş tohum ve yemişler

Yukarıdaki besinleri tüketmenin yanısıra, enzim tabletleri de alabilirsiniz. Ancak bu tabletlerin her yemekten önce içilmesi gerekir. Hap içmenin hayat boyu sürdürülebilecek bir durum olmadığını düşündüğümden, doğal besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyorum. Ancak enzim eksikliği nedeniyle oluşan kronik bir rahatsızlığınız varsa, ilk etapta bu hapların kullanımı işe yarayabilir.

Vücuttaki optimal enzim dengesini sağladığınızda, kilo vermede çok daha başarılı olduğunuzu göreceksiniz, çünkü sindirim sisteminiz çok daha etkin çalışmaya başlayacaktır. Aynı zamanda, iştah mekanizmanız kontrol altına alındığından, eskisi kadar açlık hissetmediğinizin de farkına varacaksınız.

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler, obezite, vitamin/mineraller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s