Fast food ve beyin bağlantısı

Fast food yediğinizde, vücudunuzda aslında küçülen bir yer var. Maalesef bu yer beyniniz!

Fast food beslenme stilinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran deneylerden birinin sonucuna göre, bol miktarda trans-yağ içeren fast food tüketimi, beyinde küçülmeye yol açan Alzheimer’s hastalığını tetikliyor olabilir.

Bunun tersine, yüksek miktarda C, E, D ve B vitaminlerinden zengin bir diyetle beslenen kişilerin beyinlerinde büyüme gerçekleşiyor.

Yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi içeren besinlerin tüketimi de, beyine giden kan damarlarının sağlığını destekleyerek, bu damarların beslediği beyin hücrelerinin işlevlerini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Nöroloji” tıp dergisinde yayınlanan bu araştırmada (Oregon Beyin Yaşlanma Araştırması), yaşları 65 ve üstünde olan 104 kişiden alınan kan örneklerinde 30 değişik besin öğesinin varlığı incelendi. Deneye katılan kişiler nöropsikolojik testlerden ve MRI taramalarından geçirildiler. Bu testlerle, kişilerin “beyinsel kavrama becerileri, toplam beyin hacimleri ve kan damarlarında muhtemel hastalık belirtileri” araştırıldı.

Deney sonucunda ortaya çıkan önemli bulgular:

  • B, C, D ve E vitaminleri, beynin daha büyük bir hacim almasına neden olarak, beynin kavrama becerisini arttırıyor.
  • Kanlarında yüksek oranda trans-yağ asitleri bulunan kişilerin beyinleri daha küçük hacimde olmakla beraber, bu da beraberinde “hafızada, dikkati toplama yeteneğinde, dil becerilerinde ve işlem yapabilme kabiliyetinde azalmaya” neden oluyor.
  • Yüksek oranda Omega-3 yağ asidi tüketen kişilerin beyinleri “plan yapma ve problem çözme” gibi üst düzey becerileri daha etkin bir şekilde gerçekleştiriyor.

Fast food’larda bol miktarda bulunan trans-yağlara dikkat!!!

Pastane ürünleri, patates kızartmaları, patates cipsleri gibi pek çok işlenmiş besin ürününde bulunan gizli tehlike “trans-yağlar” vücutta enflamasyonu arttırarak, kan damarlarının sert hale gelmesine ve dolayısıyla kalp ritminin yavaşlamasına neden olur. Trans-yağlar beyinde Omega-3 yağ asitlerinin yerini aldıklarında, beynin kimyasal ve fiziksel yapısında negatif yönde değişimler görünür.

Kanada, besin maddelerindeki trans-yağları 1990’lı yılların sonunda yasaklamasına rağmen, başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok yerinde trans-yağ zengini besinler market raflarında, özellikle fast-food restoranlarda halen cirit atıyor.

Trans-yağlar hangi besinlerde bulunur?

Trans-yağlar, sıvı bitkisel yağların katı hale getirildiği margarinlerde işlem sırasında oluşur. Fast-food restoranlarında sunulan patates kızartmalarının kızartma yağlarına da kaliteyi ve damak tadını arttırmak adına bu katı yağlar ilave edilir. Doğal olarak katı halde bulunan tereyağının maliyetli olması nedeniyle, pek çok pastane ürününde yaygın olarak margarin kullanılır. Bu tür ürünleri tüketmekten kaçınmakla, beyin ve kalp sağlığınız için önemli bir adım atmış olursunuz. Beyin gelişimleri henüz tamamlanmamış küçük çocukların özellikle bu tür besinlerden uzak tutulmaları gerekir.

Leave a comment

Filed under beyin sağlığı, Kalp sağlığı, obezite, vitamin/mineraller, yapay katkı maddeleri, şeker hastalığı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s