Besin alerjisi, kilo verememenizin nedeni olabilir

Alerjiler, bağışıklık sisteminin çevresel etkenler nedeniyle (havadan, besinden vs.) aşırı şekilde uyarılarak vücutta enflamasyon ve iç organlarda işlevsel bozukluklara yol açmasına yol açar. Alerjileri “gıda duyarlılıklarından” ayıran en önemli fark, alerjilerin “bağışıklık sistemini uyararak, antikor üretimine yol açmalarıdır“. Gıda duyarlılıkları aniden bağışıklık sistemini harekete geçirmezler. Bunun yerine, vücut hücreleri üzerinde daha yavaş etki yaratırlar.

Bazı besinlere karşı alerji ya da gıda duyarlılığına sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Eğer belli başlı yiyeceklere aşırı oranda iştahınız varsa, bu yiyeceklere karşı alerjik ya da duyarlı olma riskiniz yüksektir. Bazı besinleri tükettikten sonra aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız, besin alerjisi ya da duyarlılığı geliştirmiş olabilirsiniz:

  • Bazı besinler sizde yedikten sonra şişkinlik ve sindirim rahatsızlığı yaratıyor mu?
  • Kronik kabızlık ya da ishal sorununuz var mı?
  • Cildinizde döküntü, kızarıklık, kaşıntılı kabarıklıklar, dudakta şişme oluşuyor mu?
  • Yemekten sonra burun tıkanıklığı, burun akması yaşıyor musunuz?
  • Yemekten sonra uyuşukluk ve de halsizlik hissediyor musunuz?
  • Sıklıkla başağrısı ya da migren ağrısından şikayetçi misiniz?
  • Ailenizde yiyecek alerjisi olan başka kimse var mı?

Hangi besinler en fazla alerjik reaksiyona neden olur?

  • Soya
  • Buğday
  • Süt ve süt ürünleri
  • Yumurta
  • Kabuklu yemişler
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Yerfıstığı
  • Çilek

Bunların dışında, yiyeceklere konan yapay katkı maddelerine de (gıda boyaları, MSG) alerjik olabilirsiniz.

Hangi yiyeceğe karşı alerjiniz olduğunuzu anlamanın yolu nedir?
Belli besinlere karşı alerjiniz olduğunu anlamanın en iyi yolu, “besin elemesi” yöntemiyle, şüphenilen yiyecekleri diyetten sırayla çıkarmak ve belirtilerin yok olup olmadığını gözlemlemektir. Örneğin, buğdaya karşı alerjiniz olup olmadığını anlamak istiyorsanız, 1 hafta buğday içeren tüm besinleri diyetinizden çıkarırsınız. Buğdayı tekrar tüketmeye başladığınızda alerjik reaksiyon belirtileri geri geliyorsa, buğdaya karşı alerjiniz olduğunuzdan emin olursunuz.
Çok miktarda işlenmiş, ambalajlanmış besinler tüketen kişilerin bu yöntemle besin alerjisini keşfetmeleri zordur, çünkü bu tür ürünler pek çok alerjik maddeyi birarada bulundururlar.

Alerjik reaksiyonların kaynağı olan besinleri tespit etmek neden önemlidir?

Uzun dönem devam eden besin alerjileri, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini aşırı derecede strese sokarak uzun vadeli hasarlara yol açabilirler. Vücudun “düzenli sindirim işlemi, ruh hali, iştah seviyesi ve uyku düzeni“ni düzenlemekle görevli olan “serotonin” nörotransmitter seviyesi alerjik reaksiyonlar nedeniyle baskıya alınır. Serotonin üretiminin % 90’ının sindirim sisteminde gerçekleştiğini düşündüğümüzde, sindirim sistemini strese sokan alerjik besinlerin diyetten çıkarılması gerekliliği daha da önem kazanır.

Alerjik besinlerin tüketimi “kilo verme çabalarını” önemli oranda sekteye uğratır.

Eğer uzun uğraşlar sonucunda kilo vermede büyük zorluklar yaşıyorsanız, güçlü besin alerjine sahip olma olasılığınız yüksek demektir. Alerjik reaksiyon yaratan besinler serotonin seviyelerini düşürerek, kişide depresyona benzer etkiler yaratır. Bu da, ruh halini düzeltmek için kişinin sıklıkla basit şekerli ve karbonhidratlı besinlere yönelmesine neden olur. Sonuç…malum.

Besin elemesi yönteminin dışında bazı besinlere karşı alerjiniz olup olmadığını anlamanın diğer yolu da alerji testlerinden geçmektir. Kan testinde, alerjik reaksiyona tepki olarak bağışıklık sisteminin ürettiği belli antikor maddelerin kanda olup olmadığına bakılır. “Prick testi” denilen deri testinde, şüphenilen alerjik maddenin bir kısmı derinin üst tabakasına deriyi hafifçe kazıma suretiyle uygulanır ve alerjik reaksiyonun varlığı (deride şişme, kızarma, kabarma) aranır. Ancak alerji testlerinin çok uzun süren aşamalar içerdiğini ve bu testlerden %100 sonuç alınamadığını  belirtmek gerekiyor. Bu nedenle, “dedektif” rolüne bürünerek, besin eleme yöntemini büyük bir disiplinle gerçekleştirmek daha iyi sonuç verir.

Leave a comment

Filed under alerjiler, obezite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s