Üzüm Cevheri: “Resveratrol”

Resveratrol” bazı meyva, sebze ve de kakaoda bulunan çok güçlü bir antioksidan maddedir. Gençlik kaynağı olarak da bilinir. Yüksek miktarda üzümde, özellikle kırmızı şarapta bulunması nedeniyle sıklıkla “Fransız Paradoksu” denilen durumla eşleştirilir. Fransız paradoksu, Fransız mutfağının oldukça yüksek oranda tereyağ ve krema içermesine rağmen, Fransız halkında çok düşük oranda kalp-damar hastalığı görülmesinden kaynaklanıyor. Fransızların kırmızı şarabı çok tüketmelerinin, kalp-damar hastalığı risklerini önemli oranda düşürdüğü, bunun nedeninin de kırmızı şaraptaki resveratrol olduğu tahmin ediliyor.

Resveratrol, enflamasyon adı verilen, vücut dokularında iltihap ve şişkinliğe yol açan durumu engeller. Beyaz kan hücrelerinin bakteri ve virüslere saldırması sonucu ortaya çıkan enflamasyon, aslında vücudu korumaya yönelik normal bir tepkidir. Ancak enflamasyon kronik bir hal aldığında, sağlık için ciddi tehlike teşkil eder. Bunların en başında kalp hastalığı gelir.

Resveratrol’ü diğer antioksidan maddelerden ayıran en önemli özellik, kan-beyin bariyerini aşarak sinir sistemi ve beyin hücrelerini korumasıdır.

Resveratrol’ün vücut için diğer faydaları:

  • Hücreleri serbest radikallerin saldırısına karşı korur. (Serbest radikaller, dengesiz moleküler yapıları nedeniyle bulundukları dokulardaki sağlıklı hücrelerin yapısını bozarlar)
  • Başta prostat kanseri olmak üzere, kanser hücrelerinin yayılımını engeller.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Kalbe giden damarların esnek yapılarını koruyarak, kalp sağlığını güçlendirir.
  • 2.tip şeker hastalığında sıklıkla görülen “insülin direnci”nin kırılmasına yardım ederek, kan şekerinin kontrolünü sağlar.
  • Enflamasyonun etkilerini hafifletir.
  • Alzheimer’s hastalığına karşı korur.
  • Resveratrol, yaşlanmayla beraber gelen pek çok hastalığa karşı koruduğu için “gençlik kaynağı” olarak adlandırılır.

Resveratrol’ün en iyi kaynağı üzümdür. Misket üzümü, kalın kabuklu olması ve çok çekirdek içermesi nedeniyle oldukça yüksek oranda resveratrol içerir.

Resveratrol kırmızı şarapta da çok miktarda bulunur. Alkolde yüksek çözünürlüğe sahip olması nedeniyle, vücut tarafından çok daha kolay absorbe edilir.

Resveratrol aynı zamanda siyah çikolatada ve de yer fıstığında bulunur. Çikolata yemek için bundan daha iyi neden olabilir mi?🙂

Son zamanlarda çokça piyasada dolaşan Resveratrol takviye haplarını kesinlikle önermiyorum, çünkü bu haplardaki kontrolsüz konsantre resveratrol aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

  • Kanı aşırı sulandırması nedeniyle durdurulamayan kanamalara neden olabilir.
  • Düşük kalitede olan markalar mide ağrısı ve ishale yol açabilir.
  • İçerdiği bakır nedeniyle, eklemlerde şişkinlik ve ağrı yaratabilir.
  • Uykusuzluk ve endişe hali yaratabilir.

Leave a comment

Filed under Kalp sağlığı, mucizevi besinler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s