Kim derdiki K Vitamini bu kadar önemli diye…

İnsan vücudunda yaklaşık 100 trilyon hücre var. Bunun kaçı insan hücresi biliyor musunuz?

10 trilyon!

Yani bir dahaki sefere aynada kendinize baktığınızda, gördüklerinizin sadece % 10’unun size ait alduğunu unutmayın. Geriye kalan % 90, çoğu sindirim sisteminde yaşayan bakterilerden oluşuyor. Hiçbir şey karşılıksız değil tabi…Biz onlara ev sahipliği yaparken, onlar da bize sayısız vitamin, mineral ve metabolik hizmet veriyorlar. K vitamini de bunlardan sadece biri…

38,000 kişinin yaklaşık 10 yıl boyunca dahil olduğu bir araştırmaya göre, besin yoluyla yeterli miktarda K vitamini tüketen kişilerin 2. tip şeker hastalığına yakalanma riskleri yaklaşık % 20 oranında azalıyor. Tek bir vitaminin, insan sağlığında bu kadar fark yaratması bence önemli bir unsur.

Peki K vitamini bu etkiyi nasıl yaratıyor?

K vitamini, vücuttaki enflamasyonu azaltarak vücudun insülin hormonunu daha etkin bir şekilde kullanmasına yardım ediyor. Bu da kan şekerinin daha kolay kontrol altına alınması demek.

Yeterli K vitamini tüketimi, aşağıdaki hastalıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Kanser:

Araştırma sonuçları, K vitamininin tüm kanser çeşitlerine karşı yaklaşık % 14 oranında koruma sağladığını gösteriyor. 2008 yılında Avrupa Kanser ve Beslenme örgütü tarafından yapılan bir araştırmada, K vitamini takviyesinin prostat kanseri riskini % 35 oranında düşürdüğü görüldü.

  • Kemik Sağlığı:

K vitamini, kalsiyumu kemik dokusuna sabitleyerek kemiklerin güçlenmesini sağlar. K vitaminin bu rolü, menapoz sonrası kadınlarda görülen kemik erimesinin (osteoporoz) önüne geçmek açısından son derece önemlidir. Yapılan bir deneyde, K vitamini takviyesi ile osteoporoz ilaçları arasındaki fark  araştırıldı. K vitamini takviyesinin ilaç tedavisi ile denk olduğu görüldü. Üstelik yan etkisiz…

  • Kalp Damar Sağlığı:

K vitamini, kalp damarlarının çevresinde biriken kalsiyum plaklarını çözerek, damar sertleşmesinin, dolayısıyla kalp damar hastalığının önüne geçer.

  • Varis Problemi:

“GLA Matriks Proteini- MGP” olarak bilinen protein eksikliği damarlarda varis problemine yol açar. K vitamininin, bu proteini aktive etmesinden yola çıkarak, yeterli K vitamini tüketiminin varis oluşumunu önlediği düşünülüyor.

  • Şeker Hastalığı:

K vitamini tüketimi, şeker hastalığına karşı % 20 oranında koruma sağlamakta. K vitamini aynı zamanda, şeker hastalığında görülen “insülin direncinin” kırılmasında da önemli rol üstlenmekte.

K vitamini 3 değişik formda bulunur:

  1. K1 vitamini: Doğal olarak bitkilerde bulunur.( Koyu yeşil yapraklı sebzelerde – karalahana, ıspanak, marul, roka, maydonoz, dereotu, brüksel lahanası, brokoli) K vitamininin yağda çözünen bir vitamin olduğunu düşündüğümüzde, salatalara zeytinyağı koyun diyeceğim ama…kim zaten yeşilleri tavşan gibi yer ki? Benden başka:)
  2. K2 vitamini: Bağırsak sistemindeki faydalı bakteriler tarafından üretilir. Peynir, mayalanmış besinler, özellikle yoğurt tüketimi bu bakterilerin sayısını arttırarak, daha fazla K vitamini üretilmesini sağlar.
  3. K3 vitamini: K vitamini tabletlerine konan sentetik formdur. Tavsiye etmem. Gerçeği varken, sahtesini yutmanın manası yok…değil mi?:)

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler, vitamin/mineraller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s