Yapay Katkı Maddeleri ve Davranış Bozuklukları

Mavi renkli içecekler, doğum günü pastalarındaki yeşil renkli krem şantiler, gökkuşağının tüm renklerini içinde barındıran bonibonlar, sakızlar, sabunlar, …bunları her gördüğümde tüylerim diken diken olurdu da…meğer iyi bir nedeni varmış.

Gıda katkı maddelerinin çocuklarda kötü okul performansına, yetişkinlerde alkolizm, agresif davranış ve yaşlılarda Alzheimer hastalığına yol açtığını bilim daha yeni yeni anlıyor. Dün markette yeşile ve maviye boyanmış çiçekler gördüm. İnsanoğlunun doğal renklere karşı geliştirdiği bu alerji nereden kaynaklanıyor acaba diye düşündüm kendi kendime…Belki de hayat çok sıkıcı gelmeye başladı birdenbire:)

Gıda katkı maddelerinin, özellikle yapay renklendiricilerin çocuklarda davranış problemlerine yol açtığı uzun zamandır tartışma konusu. Bilim dünyasının en prestijli yayın dergilerinden biri olan Lancet’de yer alan bir araştırma sonucuna göre; hemen her ambalajlanmış yiyeceğe konulan yapay renklendiriciler, içeceklere ve salata soslarına konulan “sodium benzoate” katkı maddesi çocuklarda hiperaktiviteye ve konsantre olmada eksikliğe neden olabiliyor.

Aynı araştırma “E-kodla” başlayan yapay renklendiricilerin, çocukların beyinlerinde benzindeki kurşunun yarattığı etkiye benzer etkiler gösterdiğini ortaya koydu. Bu da zekada önemli azalmalara neden oluyor. Kurşunsuz benzin kullanmaya alıştık, bakalım boyanmamış şeyler yemeye ne zaman alışacağız.

Bu araştırma sonuçları, İngiltere’nin Yiyecek Standartları Enstitüsünün ailelere acil olarak çocuklarına yapay katkı madde içeren besinleri sınırlamaları yönünde çağrı yapmasına neden oldu. Aşağıda bu maddelerden bazılarını bulacaksınız:

  • Sodium nitrate
  • Sodium benzoate
  • BHA ve BHT
  • Propyl gallate
  • Trans yağlar
  • Acesulfame-K
  • Yapay reklendiriciler
  • Olestra (kalorisiz yağ)
  • Potassium bromate

Ancak sorun yiyecek ve içecekle de sınırlı değil. Kullanımı yasaklanan pek çok katkı maddesi, çocuk öksürük şurubu ve ilaca konulmaya devam ediliyor.

Bunlardan bazıları:

  • Sentetik azo boyaları
  • Maltitol ve sorbitol
  • Benzoate ve sulphite
  • Chloroform

MSG (Monosodium Glutamate) artık taze sebze ve meyvalarda da var!!!

Toz halde işlenmiş yiyecek, içecek ve soslara katılan bu yapay katkı maddesinin, insan sinir sistemi üzerinde yarattığı etkilere “Dikkat MSG Var” başlıklı yazımda değinmiştim. Ancak MSG’nin ürün yetiştirme aşamasında taze meyva ve sebzelere de konulduğundan haberim yoktu doğrusu…! Yaratıcılığın sonu yok…

Emerald BioAgriculture tarafından geliştirilen tarım ilacı “AuxiGro”, %29 oranında MSG ve hidrolize edilmiş protein içeriyor.  AuxiGro, ” kurutucu, dezenfektan, gübre, mantar ilacı, büyüme düzenleyici” madde olarak pek çok ürün üzerinde kullanılıyor. Yaklaşık 10 senedir bu tarım ilacı meyva ve sebze tarlalarında kullanılıyor…muş da haberimiz yok.

Aşağıdaki besinlerde MSG içeren tarım ilacı kullanılıyor:

Kereviz, salatalık, kuru fasülye, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, yeşil soğan, yeşil biber, atom salata, marul, çilek, domates, karpuz, badem, kayısı, kiraz, erik, şeftali, üzüm…

Bir gün için bu kadar kötü haber yeter.

Leave a comment

Filed under yapay katkı maddeleri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s