Baş Ağrısı İçin Ne Yemeliyim?

Baş ağrısı insan türünün belki de en tanıdık ve yaygın dertlerinden biridir. Gündelik hayatın bu kadar hızlı ve stresli geçtiği bu yüzyılda baş ağrısından nasibini almamış bir insana tanık olmak neredeyse imkansız. Ağrı dindirici ilaçların şu anda tüm dünyada en çok satan ilaçlar arasında yer alması tedasüf değil.

Başağrılarının %90’ı, boyun ve kafatasındaki bölgesel kasların düğümlenmesi sonucu ortaya çıkan ve ordan tüm baş bölgesine yayılan “stres ağrılarıdır”. Geri kalan %10’luk kısmı ise migren kategorisine giren, beyindeki sinir uçlarının daralıp-genişlemesi nedeniyle ortaya çıkan ağrılardır. Bu tür ağrılar, genelde kronik ağrılardır.

Uzun süre ve sıklıkla başağrısı ilacı kullanan insanlarda, tedavi edilmesi oldukça güç olan “kronik başağrıları” ortaya çıkabilir. Bu durumda olan insanların başağrılarına ağrıkesiciler cevap vermez hale geldiğinden, ilaç kullanımına son vermeleri gerekir. Başağrısının gelebileceği bu son noktaya ulaşmamak için, doğanın başağrısı için dizayn ettiği ilaçlara yani belli başlı besin gruplarına göz atmakta fayda var. Bu besinlerin tüketimi baş ağrılarını dindirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun pek çok vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılarlar. Hem de yan etki olmaksızın…

Sarımsak: İçindeki “allicin” kimyasal maddesi kanı sulandırarak, migren ağrılarını hafifletir. Günde 1-2 diş sarımsak yemek başağrılarına karşı etkin koruma sağlayabilir.

Zencefil: Eski uygarlıklardan beri pek çok rahatsızlık gibi, başağrısı için de kullanılan zencefil beyindeki kan damarlarının genişlemesini önleyerek, başağrısı başlangıcını önler. Aynı zamanda, vücutta enflamasyon, ağrı ve şişkinliğe yol açan “prostaglandin” maddesinin oluşumunu engeller. Danimarka’da yapılan araştırmalara göre, zencefil tüketimi migren ağrılarını migren ilaçları kadar dindirmekte. Üstelik yan etkisiz! Taze zencefil ya da zencefil tozundan yapacağınız bir çay, size etkin bir ağrı kesici yaratacaktır.

Nane: Eskilerin “nane-limon kaynatma” larının iyi bir nedeni varmış. Nane mide rahatsızlıklarının yanısıra, içindeki nane esansı nedeniyle başağrısını da hafifletir. Yani bir çayla iki kuş!!!

Ceviz: Yüksek miktarda “serotonin” maddesi içermesi nedeniyle, yüksek yatıştırıcı etkisi bulunur.

Turmerik: İçindeki “curcumin” maddesi yüksek miktarda “COX-2 inhibitor” içermesi nedeniyle, doğal ağrı kesici madde görevi görür. Vücudun cortisone salgılamasına yardım ederek, enflamasyonu engeller.

Leave a comment

Filed under kronik hastalıklar, mucizevi besinler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s