Mucizevi Keten Tohumu

Keten tohumu, en eski uygarlıklardan beri bilinen, süper iyileştirici özellikleri olan bir besindir. Şu anda da dünyanın pek çok yerindeki ilaç firmalarının keten tohumu üzerinde araştırma yapmaları tesadüf değil. Örneğin, Toronto Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçları, keten tohumunun yeni kanser hücrelerinin oluşmasını önlediği ve kolesterol seviyelerini etkin bir şekilde düşürdüğünü gösteriyor. Amerikan Food ve Drug Agency’nin, keten tohumunun hastalıklara karşı korumada etkin maddeler içerdiğini beyan eden yayınları mevcut.

Keten tohumu, vazgeçilmez yağ asitleri dediğimiz omega-6 ve omega-3 yağ asitlerini içinde en çok bulunduran tohum olarak bilinir. Bu yağ asitleri, vücudun normal fonksiyonu için elzem olmalarına karşın, vücudumuz bunları üretemez. Dolayısıyla, besin yoluyla bu yağ asitlerini vücudumuza dahil etmemiz zorunlu. Tanımlarının içindeki “yağ” kelimesi sizi yanıltmasın çünkü bu yağ asitlerinin fonksiyonu vücuda kalori ya da enerji sağlamak değildir, vücutta yağ depoları oluşturmazlar. Bu yağ asitleri, vücutta bazı hormon benzeri maddelerin yapımında kullanılırlar. Prostaglandins ve eicosanoids adı verdiğimiz bu hormonlar da, beyin, sinir sistemi, deri ve üreme organlarının işlevlerini düzenlerler. 1984 yılında, H.M.Sinclair adındaki bilim adamı, kendi üzerinde yaptığı keten tohumu ağırlıklı diyetten sonra, vücudunda inanılmaz değişiklikler olduğunu gördü. Öncelikle fazla kilolarından kurtuldu ve kendini eskisine oranla çok daha enerjik hissetmeye başladı. Bu deneyden sonra yapılan araştırmalar da, keten tohumun yağ metabolizmasında önemli değişiklikler yarattığını gösterdi.

Keten tohumu “lignans” denilen, estrojen hormonu benzeri bir madde içerir. Bu maddenin meme, prostat, rahim ve kalın bağırsak kanserinin oluşumunu engellediği bilinmekte. Bu madde, aynı zamanda sağlıklı kemik oluşumuna yardım etmekte ve de safra kesesi taşı oluşumunu önlemekte.  Toronto Üniversitesinde keten tohumu üzerine araştırmalar yapmakta olan Dr.L.Thompson, keten tohumundaki lignan maddesinin, diğer tohumlara (buğday, yulaf, soy etc.) oranla 75 ila 800 kat daha fazla bulunduğunu saptamış.  Keten tohumundaki bu maddenin aynı zamanda kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve astım hastalıklarına da iyi geldigi yapılan araştirmalarla belirlenmiş.

Keten tohumu, yüksek oranda içerdiği vitaminler (A, B1, B2, C, D, E) nedeniyle, çok güçlü bir antioksidan görevi de görür. İçerdiği keroten, lecithin, fosfolipidler sayesinde cilt sağlığını güçlendirir.

Keten tohumu %52 oranında yağ içerir. Bu yağ, % 48 ila %64 oranında Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağ asidi, beyin ve merkezi sinir sisteminin ana maddesi olması nedeniyle, sağlığımız için vazgeçilmezdir. Omega-3 yağ asidi, oksijenle temas ettiğinde en hızlı bozulan yağ asidi olması nedeniyle, keten tohumu yağının ya da çekilmiş keten tohumun çok kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekir.

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s