Keten Tohumunun Faydaları

Küçücük olabilir ama marifetleri saymakla bitmez. Teknik olarak “tahıl” sınıfına girmese de, içerdiği omega-3 miktarı, yüksek çözünür lif oranı ve antioksidan açısından tüm tahılları saf dışı bırakır.

Dahası da var!!!

Keten tohumu yağı ya da çekilmiş keten tohumu tüketimi;

-Vücudun elzem yağ asidi dengesini normale dönüştürür. Daha sağlıklı bir cilt, parlak saçlar, yumuşak el derisi ve vücut enerjisinde artışa neden olur.

-Amerikan Kanser Enstitüsü, keten tohomunu kansere karşı koruyucu potansiyeli olan 6 besinden biri olarak gösteriyor. İçeriğindeki yararlı yağlar ve yüksek lif oranı nedeniyle kalın bağırsak ve göğüs kanserine karşı önleyici maddeler içeriyor.

-Yüksek oranda omega-3 yağı içermesi nedeniyle, eklem rahatsızlığı hastalıklarının negatif etkilerini azaltır.

-Vücutta enflamasyona neden olan prostaglandin hormonu seviyelerini dengeye sokar. Bu da kas sistemini güçlendirir, menapoz öncesi sendromunun negatif etkilerini hafifletir.

-İştahı azaltır, alınan besinlerin daha yavaş kana karışmasını sağlar. Özellikle karbonhidratlı besinlere karşı olan bağımlılıgı azaltır.

-İçeriğindeki lignan ve alpha linonelic asitler sayesinde depresyonu engeller. İnsanlar üzerinde yapılan bazı deneyler, keten tohomunun Alzheimer hastalığının belirtilerini hafiflettiğini gösteriyor.

-İnsulin seviyelerini ve kan şekerini düzenler. Şeker hastalığı semptomlarını azaltır.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı mücadeleye yardım eder. Besin alerjilerine karşı korur.

-Sindirim sistemindeki iyi huylu bakterilerin çoğalmasını sağlayarak, kabızlık, gaz ve diğer önemli boşaltım sistemi rahatsızlıklarını önler.

-Kolesterol ve kandaki yağ seviyelerini normale döndürür. Güçlü kalp ve beyin sistemini destekler.

-Vücudun termojenik aktivitesini düzeltir. Böylelikle vücuttaki yağ depolarını eritir, soğuk havaya karşı vücut direncini arttırır.

-Kandaki estrojen hormon seviyesini arttırır. Menapoz sendromunun negatif etkilerini önemli oranda düşürür.

-Karaciğerin yağ metabolizmasına destek verir. Tansiyonu düşürür.

Keten tohumunun yukarıdaki faydalarından yaralanmanın en kolay yolu, keten tohumunu küçük ev robotunda çekip hemen kullanmaktır. Çekilmeden bütün olarak tüketildiğinde bağırsak hareketini düzenleştirir, ancak sindirim sistemimiz tohumları parçalayamadığı için diğer faydalarından yaralanamayız. Ayrıca tohumun içindeki omega-3 yağları son derece hızlı bozulduğu için, çok miktarda keten tohumunu çekip mutfakta muhafaza etmekten kaçının.

Çekilmiş keten tohumunu salataların üstüne serpebilir, yoğurtla karıştırıp yiyebilirsiniz. Evde yaptığınız ekmek, kurabiye ve keklerin içine birkaç yemek kaşığı keten tohumu ekleyebilirsiniz. Ya da yediğiniz her yemeğin üstüne bir miktar keten tohumu atabilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınız olan tüm omega-3 miktarını, 1 yemek kaşığı keten tohumundan karşılamanız mümkün.

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s