Karbonhidrat Cetveli – “Glysemik İndeks”

Kabul etmek lazım…her karbonhidrat eşityaratılmamış. Vücut sistemleri için beyaz undan yapılmış ekmekle, tam buğdaydan yapılmış ekmek arasında dağlar kadar fark var!!! Nohutla pirinç aynı toprakta yetişir ama, vücudun kan şekeri dengesini çok farklı şekillerde etkilerler. Yani glysemik indeks değerleri çok farklıdır.

Glysemik İndeks nedir?

Glysemik İndeks (GI), karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini yükseltme özelliklerine göre sınıflandırılmasıdır. Genel olarak, yüksek GI değerine sahip olan karbonhidratlı besinler kan şekerini çok hızlı olarak yükseltirken, düşük GI değerine sahip olan karbonhidratlı besinler kan şekerini yavaş bir hızda yükseltirler. Kan şekerinin hızlı ya da yavaş yükselmesi, şeker hastaları ve kilo vermeye çalışan herkes için son derece önemlidir. Kural olarak, yemekten sonra kan şekeriniz ne kadar yavaş yükselirse, o kadar geç acıkırsınız.

GI indeks, ilk defa 1981 yılında Toronto Üniversitesinde, şeker hastaları üzerinde çalışan profesör Dr. David Jenkins tarafından geliştirildi. Dr. Jenkins, şeker hastaları için en uygun diyeti bulmaya çalışırken, her karbonhidrat besininin kan şekerini farklı seviyede yükselttiğini gördü.

Kan şekerini en hızlı yükselten madde “saf glukoz” (en basit şeker molekülü) olarak belirlenerek, glukozun  GI değeri 100 olarak belirlendi. Diğer tüm besinlerin GI değerleri de 100 ile 0 değeri arasındaki çıtaya yerleştirildi.

GI endeks neden önemlidir?

Düşük GI değerine sahip olan besinler, yavaş sindirildikleri ve kan şekerini yavaş yükselttikleri için şeker hastaları ve glukoza töleransı az olan kişiler için önemlidir. Sağlıklı kişilerde de, düşük GI besinler yavaş sindirilmeleri ve uzun süre tokluk yaratmaları nedeniyle normal kilonun muhafazasına yardım ederler.

Son 20 yıldır bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda varılan sonuca göre;

“gün boyunca düşük tutulan kan şekeri kalp sağlığı için çok önem taşır. Kan damarları esnek kalarak, damar tıkanıklığı engellenir. Bu da muhtemel kalp krizi riskini önemli oranda azaltır”.

Düşük GI değerine sahip besinler:

Elma, havuç, üzüm, portakal, şeftali, armut, çilek, kiraz, greyfrut, nohut, kuru fasülye, taze yeşil fasülye, kırmızı mercimek, süt, yoğurt, peynir, karnıbahar, brokoli, patlıcan, lahana, mantar, yeşil marul, kırmızı biber, soğan, domates, makarnalar, arpa, humus, ceviz, yer fıstığı, hint fıstığı

Ortalama GI değerine sahip besinler:

Kepekli pirinç, kuskus, dondurma, kuru üzüm, incir, muz, ananas,kayısı, kavun, bal, hamburger ekmeği, yulaf, reçel, patates cipsi, pizza, tam buğday ekmeği

Yüksek GI değerine sahip besinler:

Beyaz pirinç, beyaz ekmek, kepekli ekmek, balkabağı, kahvaltılık mısır gevrekleri, kraker-bisküvi, donut, hurma, karpuz, patlamış mısır, patates

Yemekten sonra karpuz yemeden önce bir daha düşünün:)

Leave a comment

Filed under diğer, şeker ve fruktoz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s