Doğanın Şeker Hastalığı İlaçları

Şeker hastalığı olan ya da kan şekeri normalin üstünde seyreden herkes bilir ki, kan şekerini düşürmek ve de kontrol altına almak başlı başına bir mücadeledir.

2 tip şeker hastalığı bulunur. 1. tip şeker hastalığı adı verilen ilk tip şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin pankreasta insülin salgılamakla görevli hücrelere zarar vermesiyle ortaya çıkar. Yani bu hastaların pankreası zamanla çok az ya da hiç insülin salgılayamaz hale gelir. Bu durumda kan şekeri ciddi oranda yüksek kalır. Yüksek kan şekeri, pek çok organ sistemi için son derece tehlikelidir. Kan şekeri düşürülemediği takdirde böbreklerde ve kan dolaşım sisteminde ciddi hasarlar meydana gelir. Bu tip şeker hastalığı genetik yatkınlık nedeniyle oluşur.

2.tip şeker hastalığında ise, pankreas yeterli miktarda insülin salgılayamaz ya da vücutta insülin etkin bir şekilde kullanılamaz. Bu tip şeker hastalığı, ilerleyen yaşlarda hareketsizlik ve fazla kilo nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlandıkça hücrelerin insülin hormonuna olan hassasiyetleri azaldığından, bu tip şeker hastalığı toplumda sıklıkla görülür. Bu tip şeker hastalığı, kötü beslenme alışkanlığı nedeniyle küçük yaştaki çocuklarda dahi ortaya çıkması sonucu toplum sağlığında ciddi hasarlar oluşturmaktadır.

Şeker hastalığının tedavisinde ilaç ve insülin takviyesi kullanılmakla beraber, bunlar kan şekerini düşürmek için tek çare değil. İlaç endüstrisinin daha ortalarda olmadığı zamanlarda, insanlar kan şekerini düşürmek için doğanın kaynaklarına başvururlardı. Aşağıda bunlardan en etkili olanlarını göreceksiniz.

Krom: Vücut sistemleri için elzem olan bu mineral, yağ ve karbonhidrat metabolizması için önemlidir. Krom, beyin fonksionları için elzem olan kolesterol ve yağ asitlerinin sentezlenmesine yardım eder. Ayrıca insülin metabolizmasında görev yapar. Krom, vücut hücrelerinin insüline karşı olan hassasiyetlerini arttırır. Bu şekilde kan şekerinin daha kolay düşürülmesini sağlar. Yumurta, karaciğer eti, tavuk eti, ıspanak, yeşil biber, elma, muz, yulaf ezmesi, şeftalide bulunur.

Tarçın: İnsülinin vücutta çok daha etkin bir şekilde kullanılmasına yardım ederek, yüksek kan şekerini düşürmeye yardım eder. Günde 1 çay kaşığı tarçın tüketen kişilerin kan şekeri, kolesterol ve kandaki yağ oranlarının %20 oranda iyileşme gösterdiği yapılan araştırmalarla tespit edildi.

Posalı besinler: Besinlerin lifli kısımları, sindirimi yavaşlatmaları nedeniyle kan şekerinin daha yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Sebze, mevya, kurubaklagillerde ve tam tahıllı unlu mamüllerde bulunan posa, aynı zamanda vücut hücrelerine zarar veren serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.

Magnezyum: Şeker hastalığı riskini önemli oranda düşürür. Vücudun insülini daha etkin bir şekilde kullanmasına ve kolesterolün düşürülmesini sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, tam buğday unuyla yapılan ekmek, yerfıstığı, kabak çekirdeği, brokoli, bamya, kuru fasülyede bulunur.

Turmerik: Hint mutfağının vazgeçilmez baharatı olan turmerikte bulunan “curcumin” maddesi 2.tip şeker hastalığına yakalanma riskini azaltmakla kalmaz, vücutta aşırı şişmanlık nedeniyle oluşan kronik enflamasyonun önüne geçer. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.

Sirke: Eskiden, kan şekerini düşüren ilaçlar olmadığı zamanlarda insanlar sirkenin yardımına başvururlarmış. Sirkedeki asetik asit, yiyeceklerin mideden daha yavaş boşaltılmasına, dolayısıyla da kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardım eder. Çorbalara ve de salataya sıkılan birkaç damla limon suyu kan şekerini kontrol etmede çok etkilidir.

Badem: Karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten hemen önce yenen 1 avuç bademin, kan şekerini %30 oranda daha yavaş yükselttiği biliniyor. Badem tüketimi aynı zamanda kolesterolün düşürülmesinde de son derece etkilidir.

Karanfil: İçeriğinde bulunan “eugenol” maddesi, vücutta insülin salgılanmasını stimüle eder. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Yemeklerle beraber içeceğiniz tarçınlı-karanfilli çay, kan şekerinin kontrol edilmesinde önemli faydalar sağlayacaktır.

Süt ürünleri: Araştırma sonuçları gösteriyor ki, düşük oranda süt ve sütlü besinler tüketen kişilerin 2.tip şeker hastalığına yakalanma riski daha yüksek. Tereyağ, süt ve yoğurdun yağında bulunan “trans-palmitoleic yağ asitlerinin”, vücudun insülin hassasiyetini arttırdığı ve kolesterolü düşürdüğü araştırmalarla belirlendi.

Kuru erik: İçeriğindeki “boron” maddesi nedeniyle vücudun gereğinden fazla insülin salgılamasına engel olarak, kan şekerini düzenler. Yüksek posa içermesi nedeniyle de, kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesine yardım eder.

Çay: Yeşil ve siyah çayda bulunan “polyphelonolic” maddeler, vücudun insülini daha etkin bir şekilde kullanmasına yardım eder. Çayınızı limonla içerseniz, insülinin etkisini arttırırsınız.

Leave a comment

Filed under kronik hastalıklar, mucizevi besinler, şeker hastalığı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s