Doğanın Eczane Deposu- Phytonutrients

İlaç endüstrisinin daha ortalarda cirit atmadığı, kolesterol ve tansiyon haplarının şeker gibi ağza atılmadığı zamanlarda…insanoğlu doğada tüm dertlerinin çarelerini bulurdu. Kanser ve kalp hastalıklarının tarihte hiç bu kadar yaygın olmamasının iyi bir nedeni var. Doğayla olan ilişkimizi kaybettik ve tüm devaları ilaç kutularında aramaya başladık. İlaçların yan etkilerinden usanan insanlar aktarların kapılarını aşındırıyor ama, aslında egzotik ve adı duyulmayan ot-çöplerin arkasından gitmeye gerek yok. Mahalle pazarında gördüğünüz her şey, aslında size hayatınızın sonuna kadar şifa getirecek ilaçla dolu. Sağlıklı kalmak için sabahtan akşama kadar meyve-sebze yemenize de gerek yok. Örneğin ıspanağın içindeki yüzlerce aktif molekül, vücutta her biri farklı işlevler görür. Kısacası, kendinizi doğanın nimetlerine teslim ettiğiniz zaman bu moleküller hayatınızın sonuna kadar size bakar.

Nedir Phytonutrients?

“Phytonutrients” meyva, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitki özkü moleküllerdir. Bu moleküller bitkilere renklerini, aromalarını vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar. Tek bir meyva ya da sebze 100’den fazla phytonutrient içerebilir. Diyet yoluyla alınan bu madderin; kansere karşı koruduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hücrelerin genetik şifresini muhafaza ettiği yapılan pek çok araştırmalarla ispat edilmiştir.

Bitkiler üzerinde yapılan deneyler, şu ana kadar yaklaşık 5000 adet phytonutrient bulunduğunu göstermekte ancak bunların sayısı her geçen gün artmakta. Aşağıda bu mucizevi maddelerden sadece bir kısmını bulacaksınız:

Alpha-Carotene: kayısı, brokoli, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, mango, şeftali, balkabağı, ıspanak, domateste bulunur.

Bu maddenin eksikliğinin özellikle akciğer ve göğüs kanserine yol açtığı görülmüştür. Göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir.

Anthocyanins: kiraz, kırmızı üzüm, çilek, ahudududa bulunur.

Meyvalara kırmızı-mor rengini verir. Sadece 8 haftada, kısa dönem hafızayı %100 arttırdığı görülmüştür. Aynı zamanda, vücuttaki yağ depolarının enerji kaynağı olarak kullanılmasına yardımcı olur. Journal of Agricultural and Food Chemistry‘de yayınlanan araştırma sonucuna göre; yüksek yağ oranı içeren diyetle beslenen ve de anthocyanin ile desteklenen deney hayvanları, sadece yağlı diyetle beslenen hayvanlardan %24 daha az kilo almış.

Astaxanthin: havuç, kırmızı biber, kırmızı renkli sebze ve meyvalarda bulunur.

Bu madde, cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korur. Güneşin cilt üstünde yarattığı hasarı onarır, cilt elastisiyetini sağlar ve kırışıklıkları azaltır. Araştırma sonuçları bu maddenin aynı zamanda kansere karşı koruduğunu, beyin ve sinir sistemini güçlendirdiğini ve şeker hastalığıyla ilgili komplikasyonları yavaşlattığını gösteriyor. Aynı zamanda karaciğer ve bağırsak kanserine karşı koruyor. Çok güçlü bir antioksidan madde olması nedeniyle, kireçlenme ve eklem iltihabı ilintili ağrılara iyi gelmekte.

Beta-Carotene: kayısı, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, mango, şeftali, balkabağı, ıspanak, domateste bulunur.

Bağışıklık sistemi, göz sağlığı, cilt sağlığına iyi gelmekle beraber yaşlanma etkilerini azaltır.

Beta-Sitosterol: mısır yağı, keten tohumu, yerfıstığı, balkabağı çekirdeği, pirinç kepeği, soyafasülyesinde bulunur.

Bitkilerde kolesterole karşılık gelen madde olmasına rağmen, insan vücudundaki kötü huylu kolesterol seviyesini (LDL) düşürür. Erkeklerde prostat büyümesine karşı koruduğu bilinmektedir. Yüksek antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, kolon ve prostat kanserine karşı korur.

Capsaicin:  acı biberlerde bulunur.

Acı biberde bulunan bu maddenin, güçlü iyileştirici özellikleri bulunmakta. Bu madde beyin hücrelerine sinyal göndererek etkin olarak acıyı dindirmekte ve endorfin hormonu salgılanmasına neden olarak sakinleştirici etki göstermekte. Araştırmalar bu maddenin etkin bir şekilde eklem rahatsızlıklarına iyi geldiğini göstermekte. Aynı zamanda mide zarına doğru kan akımını güçlendirerek mide ülserlerine de iyi gelmekte. İçinde bu madde bulunan krem ve losyonlar derideki kaşıntı, dökülme ve kızarıklığı da gidermekte.

Catechins: yeşil ve siyah çayda bulunur.

Bu madde vücudun özellikle karın bölgesindeki yağ hücrelerindeki “yağ yakıcı genleri” aktif hale getirerek kilo vermeye yardımcı olmakta. Tufts Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre bu madde karın bölgesindeki yağları %77 oranında azaltmakta ve kilo kaybını ikiye katlamakta. Bu madde aynı zamanda vücudun insülin hormonunu daha etkin bir şekilde kullanmasına yardım ederek, ani kan şekeri çıkışlarını önlemekte ve ani kan şekeri düşmesi nedeniyle ortaya çıkan depresyon, aşırı iştah artışını engellemekte. Bilim adamları, bu maddenin başka bir versiyonu olan “epigallocatechin gallate” maddesinin, deri hücreleri üzerinde yıkıcı etkileri olan serbest radikal maddelerini- E vitamine oranla- 200 kez daha hızlı yok ettiğini ortaya çıkardılar.

Chlorogenic Acid:  elma, havuç, kahve, keten tohumu, ananas, patates, çilekte bulunur.

Bu madde kanser hücrelerini, özellikle akciğer kanser hücrelerini etkisiz hale getirmekte. Aynı zamanda şeker hastalığı olanlara ve kilo vermede sorun yaşayanlara yardım etmekte.

Cryptoxanthin: portakal, şeftali, mandalinada bulunur.

Bu madde kadınlarda rahim ağzı kanserine karşı korumakta. Araştırma sonuçları bu maddeyi içeren meyvaları bolca tüketen kadınların rahim ağzı kanserine önemli oranda daha az yakalandıklarını ortaya çıkardı.

Curcumin: turmerikde bulunur.

Bu madde, hint mutfağının önemli bir baharatı olan turmerik’in içinde bulunur. Çok güçlü bir antioksidan ve şişkinlik-kızarıklık-iltihap gidericidir. Bu maddenin beyin sağlığı ve kronik ağrıların kontrol edilmesinde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Araştırmalar, ağrı kesici maddelerin aktif maddesi olan COX-2 bloke edicisinin, turmerik içindeki bu maddeyle eşdeğer oranda etki gösterdiğini ortaya koymuştur.

Ellagic Acid: Ahududu, karadut, kiraz, vişne, kuş üzümü, üzüm, çilekte bulunur.

Bu madde kanser-karşıtı ve genetik şifre koruyucu özellikler taşır. Karaciğerin vücuttan çevresel ve besin kaynaklı toksik maddeleri ve hormon fazlalıklarını atmasına yardım eder.

Ferulic Acid:  Kepekli pirinç, tam buğdaydan ve kepekli undan yapılmış ekmek, karadut, ahududu, çilek, vişne, kiraz, üzüm, kuş üzümü, kahvede bulunur.

Bu madde güçlü antioksidan özellikleri sayesinde cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak, derinin genetik şifresine gelebilecek zararları önler. Kan şekerini düşürmek vasıtasıyla şeker hastalarına yardım eder. Yapılan araştırmalar bu maddenin kanser hastalığına karşı koruduğunu da gösteriyor.

Hesperetin/Hesperidin: limon, portakal, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Bu madde güçlü bir antioksidan olmakla beraber, kolesterolün düşürülmesi, kanseri engellemesi ve kan damarlarının hasardan korunmasına yardım eder. Aynı zamanda alerjik reaksiyonların tedavi edilmesinde önemlidir. Araştırmalar bu maddenin kolesterolü düşürmesi yanısıra kemik erimesini de önlediğini ortaya çıkardı.

Indole-3-Carbinol (I3C): brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnıbaharda bulunur.

Bu madde, özellikle kanser hücrelerinin etkisiz hale getirilerek, genetik maddenin onarılmasına yardım eder. Vücudu kanserojen toksinlere karşı korur.

Isoflavones: nohut, soya fasülyesi, tofuda bulunur.

Doğal bitki hormonu olan bu madde, vücutta hormonal düzenin bozulması nedeniyle ortaya çıkan hastalıkları (göğüs ve prostat kanseri) engelleyerek, hormon dengesini düzenler. Bu nedenle kadınlarda menapoz öncesi ve sonrası hormon düzensizliğini ortadan kaldırmaya yardım eder.

Lipoic Acid: koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, karalahanada bulunur.

Bu madde güçlü antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma ve hastalık nedeniyle oluşan serbest radikalleri vücuttan temizler. Aynı zamanda iştahı tetikleyici etkisi olan “ghrelin” hormonunu bastıran “leptin” hormonunun üretimini arttırır. Bu şekilde acıkma sinyallerini bastırarak kilo vermeye yardımcı olur. Hücrelerin enerji fabrikaları olan “mitokondria”ların daha etkili bir şekilde çalışmasına yardım etmesi nedeniyle, vücutta enerji artışı olmasına yardımcı olur.

Lutein:  kayısı, avakado, brokoli, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, karalahana, yumurta, mango, şeftali, balkabağı, ıspanak, domateste bulunur.

Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle, kalbe giden damarların daralması ve sertleşmesini engeller. Yaşlanma nedeniyle oluşan görme bozukluklarını ve göz kas yapısındaki dejenerasyonu önler.

Lycopene:  greyfrut, kuşburnu, çilek, domates, karpuzda bulunur.

En güçlü antioksidan olarak bilinir. Pankreas kanserine karşı önemli oranda koruyucu etkiler içerir. Araştırma sonuçları bu maddenin aynı zamanda prostat kanseri, kalp-damar hastalıkları ve astıma karşı da koruduğunu gösteriyor. Bazı deneyler bu maddenin yüksek tansiyon, kemik erimesi ve sinir sistemi hastalıklarına da iyi geldiğini ortaya koydu. Kanında bu maddeyi yüksek oranda içeren kişilerin özellikle prostat ve göğüs kanserine yakalanma riskinin düşük olduğu belirlendi. Pek çok antioksidan maddelenin yemek pişirme sırasında yüksek ısıya maruz kalması nedeniyle zarar gördüğü biliniyor, ancak bu madde ısıya yüksek dayanılıklılığı nedeniyle vücut tarafından daha kolay absorbe ediliyor. Bu nedenle domates çorbasını şiddetle tavsiye ederim.

Naringin:  greyfrut da bulunur.

Greyfrut kabuğunun altındaki acımtrak beyaz tabakada bulunan bu madde kansere karşı koruyucu etkiler içerir. Kolesterolün yükselmesine engel olmakla beraber, halihazırda yüksek olan kolesterolü de düşürücü etki taşır. Şeker hastalarının maruz kaldığı göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

Perrillyl Alcohol: nane, kirazda bulunur.

Kanser hücrelerinin çoğalmasına engel olarak, mevcut kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmesini sağlar.

Proanthhocyanidins:  koyu kırmızı ve mor renkli meyvalar-kiraz, ahududu, karadut, yaban mersini, vişne, çilek, kırmızı üzüm, badem, elma, kakao, yerfıstığında bulunur.

Çevresel kirlilik ve sigaranın yol açtığı serbest radikal oluşumunun önüne geçer. Alerjik reaksiyonların önüne geçer. Özellikle göğüs kanserinin engellenmesi ve tedavisinde önemlidir. Yüksek tansiyonu azaltarak, vücudun yağ metabolizmasını düzene sokar. Bazı astım ilaçlarının yol açtığı kalp krizi riskine karşı korur. Araştırma sonuçları, bu maddenin C ve E vitaminlerinden çok daha güçlü antioksidan özellikler içerdiğini gösteriyor.

Quercetin:  elma, lahana, karnıbahar, fındık çeşitleri, soğan, yeşil ve siyah çayda bulunur.

Mevsimsel alerjilerin kaynağı olan histamin maddesinin oluşumunu engeller. Yüksek antioksidan özelliği sayesinde kötü kolesterol seviyesini, yüksek kan basıncını, kalp hastalığı, prostat, kolon, yumurtalık, göğüs, prostat, mide ve rahim ağzı kanseri riskini düşürür. Araştırma sonuçları, çok elma tüketen kişilerin akciğer hastalığına yakalanma riskinin düşük olduğunu gösteriyor.

Resveratrol:  yaban mersini, mor ve kırmızı meyveler, kırmızı üzüm suyu, dut, kırmızı şarap, yerfıstığında bulunur.

Beyni hasardan koruması nedeniyle, son zamanlarda oldukça üzerinde konuşulan bir maddedir. Bu madde serbest radikalleri temizleyerek, Alzheimer hastalığına yol açan beyinde plak oluşumunu engeller. Şeker hastalığı ilintili yüksek kan şekerinin yarattığı olumsuz etkileri giderir, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, karaciğer ve beyin üzerinde antioksidan etkisi gösterir. Aynı zamanda kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek, DNA şifresini hasarlara karşı korur.

Rutin:  C vitamini içeren tüm meyvalar, kırmızı elma, kayısı, yabanmersini, böğürtlen, brokoli, karabuğday, kiraz, vişne, kuş üzümü, kırmızı üzüm, fındık çeşitleri, soğan, biber, kırmızı erik, kuru erik, kuşburnu, çayda bulunur.

C vitaminin vücut tarafından absorbe edilebilmesi için elzem olan bu madde; göz sağlığını korur, kolesterolü düşürür, kan damarlarını ve kan dolaşımını güçlendirir.

Saponins:  nohut, soya fasülyesinde bulunur.

İnce bağırsaktan kolesterol emilimine engel olması nedeniyle kolesterol seviyelerini düşürür. Kalın bağırsak kanserine engel olur.

Silymarin:  süt deve dikeni tohumu, enginarda bulunur.

Antioksidan etkisi nedeniyle kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Bu madde karaciğerin zararlı maddelerden arındırılmasında etkilidir.

Sulforaphane:  çin lahanası, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsünün bildirilerine göre bu madde, 5 gün gibi çok kısa bir zaman içinde kanda kanser hücresi oluşumunu destekleyen östrajenlerin seviyesini düşürür. Bu madde, kanser hücrelerini nötr hale getirerek, hücrelerin genetik şifresine zarar vermelerini engeller. Metabolizma hızını yavaşlatan toksinleri yok ederek, vücuttan fazla kilo atılımını %22 oranında hızlandırdığı görülmüştür.

Tangeretin: limon, portakal, mandalina kabuğunda bulunur.

Bu madde kolesterol seviyelerini düşürür, kansere ve Parkinson hastalığının zararlı etkilerine karşı beyni korur. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir araştırma sonucuna göre bu maddenin, kötü kolesterol seviyesini %40 oranında düşürdüğü görüldü. Labaratuvar testleri bu maddenin aynı zamanda kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmelerine neden olduğunu gösterdi. Ancak bu madde, kanser ilacı olan “Tamoxifen”‘in etkisini azaltmakta. Parkinson hastalığı üzerine yapılan araştırmalar sonucunda bu maddenin beyinde “dopamin” hormon seviyesini arttırarak beyinde koruyucu aktiviteler yarattığı görüldü.

Tannins:  çayda bulunur.

Bu madde, antibakteriyal etkisi nedeniyle ishale iyi gelir ve vücudun genetik şifresinin hasarlara karşı korunmasına yardım eder. Ancak yüksek miktarlarda alınan bu madde, vücudun demir emilimini azaltır.

Terpene Limonoids: narenciye meyvaları-greyfrut, limon, misket limonu,portakalda bulunur.

Kansere karşı güçlü antioksidan etkiler gösterir ve karaciğerin solunum/besin yoluyla alınan toksinleri vücuttan atmasına yardımcı olur. Bazı araştırmalar bu maddenin kolesterol düşürücü ve virüslere karşı koruyucu etkiler içerdiğini gösteriyor.

Zeaxanthin:  kayısı, brokoli, havuç, karalahana, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, mango, şeftali, balkabağı, ıspanak, domateste bulunur.

Yaşlılarda körlüğe neden olan göz kası dejenerasyonuna karşı korur. Yüksek radyasyon nedeniyle oluşan DNA hasarlarını engeller.

Leave a comment

Filed under mucizevi besinler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s