Dikkat MSG Var!!!

1908 yılında Japon bilim adamı Kikunae İkeda, Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan “katsuobushi ve kombu” sebze suyunun içindeki, bir türlü adlandıramadığı değişik tadın peşine düştü. Bu tat “tatlı, ekşi, tuzlu ya da acımtrak” değildi. Labaratuvarda ayrıştırdığı bu maddeye “umami” adını verdi. 1909 yılında bu maddenin patentini aldıktan sonra, MSG adı altında piyasaya sürülen bu maddeyle üretilen besin ürünleri süpermarket raflarını hızla almaya başladı.

Monosodium glutamate (MSG), sebze proteinlerinin hidrolize edilmesiyle elde edilen bir tür konsantre tuzdur. MSG’nin ana maddesi olan glutamic asit, sinir uçlarını uyaran bir moleküldür. MSG, uzun zamandır Uzak doğu ülkelerinin yemeklerinde kullanılan sihirli toz olarak bilinir.

MSG, içine konulan yiyeceklerin tadını arttırarak, damak tadında önemli oranda fark yarattığından özellikle Çin mutfağında çok sıklıkla kullanılır. Bu toz, az yağlı ve tek başına baskın lezzeti olmayan ürünlere katılarak bu ürünlerin tadını belirli oranda arttırır.

Bu maddenin üretimi çok ucuz olduğundan; MSG  hazır çorba, salata sosları, konserve balık, sosis ürünleri, soya sosu ve tavuk bulyonlarında yaygın olarak bulunur.

MSG, sinir sistemini aşırı oranda uyararak beyin hücrelerinin ölümüne neden olur!!!

MSG katılmış besinlerin sinir sistemi rahatsızlıklarına yol açtığı uzun zamandır bilinmekte. Bu madde, beyin hücrelerine temas ederek beyinde önemli hasarlar vermektedir. MSG’nin labaratuvar farelerinde beyin lezyonlarına yol açtığı görülmüştür. Bu maddenin beynin kilo kontrolünden sorumlu hipotalamus üzerinde hasar yaratarak, şişmanlığa yol açtığı da ispatlanmıştır. Bu nedenle MSG, labaratuvar farelerini kısa zamanda şişmanlatmak amacıyla deneylerde sıklıkla kullanılır.

MSG’nin hassas bünyelerde yol açtığı rahatsızlıklardan bazıları;

-Kalp ritim bozuklukları

-Kan basıncında(tansiyon) ani çıkış ve inişler

-Kalp çarpıntısı

-Anjina

-Grip benzeri vücutta kırgınlıklar

-Eklem ağrısı

-Depresyon, endişe, uykusuzluk, migren ağrıları

-Denge bozukluğu, konsantrasyon eksikliği

-Karın ağrıları, ishal, bağırsak rahatsızlıkları

-Nefes darlığı, astım, göğüs kafesi daralması, burun akıntısı

-Bulanık görüş, cilt sorunları

MSG bazı ülkelerde yasaklanmış olmasına rağmen, farklı adlar altında halen pek çok üründe kullanılmaktadır. MSG, aşağıda belirtilen herhangi bir adla ürünlerde bulunabilir:

Monosodium glutamate, MSG, kalsiyum kaseinate, sodium kaseinate, yeast extract, TVP (texture edilmiş sebze proteini), hidrolize edilmiş yulaf unu, hidrolize edilmiş nişasta, hidrolize edilmiş bitki proteini, tat arttırıcı, doğala özdeş aroma”

Lütfen, süpermarket rafından aldığınız ürünlerin “içindekiler” kısmını kontrol ederek yukarıdaki maddelerin olup olmadığını kontrol edin!! Daha da iyisi, mümkün olduğu kadar işlemden geçmiş, ambalajlanmış ürünleri almayın. Özellikle çocuklarınızı bu ürünlerle beslemeyin…My Photos

Leave a comment

Filed under yapay katkı maddeleri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s